Aproximativ 200 de participanţi s-au adunat la Bruxelles între 1 şi 2 iunie pentru Adunarea Generală a Forumului European al Dizabilităţii (EDF, European Disability Forum). Adunarea a fost precedată de conferinţa “Călătorii inteligente: Parteneriat şi tehnologie pentru călătorii mai accesibile în Europa”, urmată de un workshop despre cum să colaborezi cu Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor (EDIF) pentru a promova drepturile femeilor şi fetelor cu dizabilităţi, la care au participat aproximativ 50 de persoane.
Evenimentele au fost transmise în direct şi au fost vizionate de o audienţă de aproximativ 200 de persoane, cu interpretare în limbajul mimico-gestual internaţional şi subtitrare în timp real (vizionaţi Ziua 1 aici, vizionaţi ziua 2 aici)
Conferinţă despre călătoriile inteligente
În timpul conferinţei, factori de decizie, reprezentanţii industriei şi persoane cu dizabilităţi şi-au pus la olaltă experienţa şi expertiza lor pentru a prezenta bune practici privind călătoriile accesibile. Prin discuţie a devenit clar că implicarea persoanelor cu dizabilităţi încă de la început atât în elaborarea politicilor, cât şi în proiectarea serviciilor de transport şi de călătorie reprezintă o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Exemplul modului în care o aplicaţie mobilă “DBBarrierefrei” poate face călătoria cu trenul mai uşoară ilustrează de asemenea modul în care tehnologia are potenţialul de a transforma modul în care călătorim. Cu toate acestea, aceste tehnologii trebuie să fie utilizabile şi accesibile persoanelor cu dizabilităţi.
Adunarea Generală
Alegerea membrilor consiliului director
Adunarea Generală a ales doi membri noi în consiliul director: Luisa Bosiso şi Francisco Vañó Ferre.
Semestrul european
Adunarea Generală a inclus un workshop privind semestrul european, cu un discurs susţinut de Katerina Ivankovic-Knezovic, directorul responsabil cu problemele sociale din cadrul Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale al Comisiei Europene. Ea a vorbit despre angajamentul Comisiei faţă de pilonul UE al drepturilor sociale şi a prezentat unele dintre cele mai importante progrese ale strategiei europene pentru persoanele cu handicap. Ea a recunoscut contribuţia EDF şi a membrilor săi la adoptarea Actului european privind accesibilitatea, precum şi dezamăgirea noastră în ceea ce priveşte domeniul de aplicare. Ea a subliniat că acum avem o sarcină importantă: implementarea acestui act.
În timpul seminarului, participanţii au primit îndrumări practice privind modul de utilizare a semestrului european pentru influenţarea politicii naţionale de la vorbitori precum Elena Schubert şi Simona Giarratano de la Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Comisiei Europene şi Katerina Nanou de la Eurochild. Vorbitorii au subliniat importanţa contactării de către membri a ofiţerilor naţionali pentru a se asigura că aceştia sunt conştienţi de priorităţile pentru persoanele cu dizabilităţiş şi pentru a spori posibilităţile acestora de a fi luate în considerare atât în rapoartele de ţară, cât şi în recomandări.
Consiliul Național al Dizabilității din România a fost reprezentat la Bruxelles pe parcursul celor două zile de către doamna președintă Daniela Tontsch și Sorin Ilie Țața, membru în secretariatul executiv.
Alegerile europene
Adunarea Generală a discutat despre rezultatele campaniilor electorale europene conduse de numeroşi membri atât la nivel european cât şi naţional. EDF a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care se solicită reînfiinţarea Intergrupului pentru persoanele cu dizabilităţi.
Participare semnificativă şi dialog structurat
Adunarea Generală a prezentat, de asemenea, iniţiativa noastră în domeniul dialogului civic şi a participării semnificative la elaborarea politicilor. Atragerea experţilor în dialogul civic şi social va îmbunătăţi activitatea noastră în acest domeniu. Dna Brikena Xhomaqi, directorul Platformei de învăţare pe tot parcursul vieţii şi membră a Comitetului director al Societăţii Civile Europa şi doamna Marina Monaco, consilierul Confederaţiei Europene a Sindicatelor ne-au sfătuit în baza experienţei lor şi vor elabora recomandări pe această temă pentru a promova implementarea Convenţiei la nivel european şi naţional;
EDF în lume – avansarea strategiei noastre de cooperare internaţională
Dna Ana Lucía Arellano, preşedinta Alianţei Internaţionale a dizabilităţii(IDA), a prezentat activitatea Alianţei şi modul în care EDF este implicată în aceasta.
Au fost prezentate progresele înregistrate de EDF în implementarea strategiei mondiale. Aceasta include pregătirea unei note de orientare privind rolul organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi în cooperarea internaţională. Documentul va oferi recomandări organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, ţărilor donatoare, agenţiilor guvernamentale şi IONG-urilor. (Un workshop specific pe această temă a avut loc pe 3 iunie)
Aprobarea programului anual de lucru şi a conturilor financiare
Delegaţii au aprobat raportul final şi conturile pentru anul 2018, precum şi planul de lucru şi bugetul pentru 2020.
Raymond Ceccoto (ARFIE) şi Jamie Bolling (ENIL) au fost numiţi în calitate de auditori interni pentru anul 2019.
Workshop privind Convenţia ONU privind eliminarea discriminării împotriva femeilor.
Seminarul a inclus o notă de la Ana Peláez Narváez, vicepreşedinte al EDF şi membru al Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor. Participanţii au discutat despre modul de utilizare a Convenţiei şi a Comitetului pentru apărarea drepturilor femeilor şi fetelor cu dizabilităţi. Seminarul a inclus exemple din Belgia, Lituania, Italia, Finlanda, Regatul Unit, Elveţia şi o intervenţie a unei delegaţii din India, care au povestit din experienţa lor practică în promovarea drepturilor femeilor cu dizabilităţi, prin cursuri de autoapărare şi educaţie în căsătorie, spre exemplu.
EDF a încurajat membrii să se implice mai mult în activitatea Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor şi va pregăti o broşură cu informaţii practice despre cum să procedeze în acest sens.