Daniela TONTSCH, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), a participat ieri, 20 ianuarie 2020, la un interviu în cadrul „Studiului de sprijin a evaluării Strategiei europene pentru dizabilităţi 2010-2020”, la solicitarea de cooperare în cadrul studiului de către Comisia Europeană.
,,Deoarece sunteți un factor important cu cunoștințe și […] experiență vastă în acest domeniu, am dori să discutăm aspecte specifice ale implementării strategiei, precum și să vă aflăm părerea cu privire la eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată a strategiei’’, se arată în solicitarea Comisiei Europene.
Daniela TONTSCH a menționat în cadrul interviului problematica specifică persoanelor cu dizabilități din România și a propus ca la nivel european să se stabilească o indemnizație minimă pentru persoanele cu dizabilități.
,,Susțin în totalitate solicitările Forumului European al Dizabilității, al cărui membru este Consiliul Național al Dizabilității din România. CNDR a publicat de curând aceste solicitări cu ocazia confirmării făcute de comisarul pentru egalitate Helena Dalli cu privire la angajarea Comisiei Europene de a prezenta o strategie consolidată europeană post 2020 pentru persoanele cu dizabilități. Acest angajament a fost prezentat în cadrul conferinței „Spre incluziune 2020”, de la Bruxelles.
Având în vedere semnalul de alarmă cu privire la nivelul de trai din ce în ce mai scăzut al persoanelor cu dizabilități din România, am propus, ca măsură de combatere a sărăciei și excludere socială, ca la nivel european să se stabilească o indemnizație minimă pentru persoanele cu dizabilități.
De asemenea, am întărit solicitările să se asigure standarde armonizate pentru protecția socială adecvată; să garanteze că persoanele cu dizabilități nu ar trebui să își piardă dreptul la pensiile viitoare de invaliditate, în cazul în care acestea au muncit; când se angajează, persoanelor ar trebui să li se permită să continue să primească pensii de invaliditate necesare pentru a compensa costurile suplimentare legate de dizabilitate.
În România problema aceasta ține captive persoanele cu dizabilități care ar putea munci câteva ore, o altă meserie decât cea pe care nu au mai putut s-o practice la momentul pensionării de invaliditate. Teama că nu vor mai avea niciun venit din cauză că renunță la pensia de invaliditate să se angajeze și că nu vor face față sau că angajatorii nu le vor prelungi contractele, le ține captive social pe multe persoane cu dizabilități.
Multe persoane cu dizabilități din România nu pot ajunge la școală, nu pot învăța sau nu pot merge la serviciu din cauza lipsei dispozitivelor medicale necesare și a softurilor specifice, a dispozitivelor de protecție și igienă. Trebuie să scoatem persoanele cu dizabilități din casă, din izolarea socială.
În mod imperios, Organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități ar trebui implicate în întregul proces de planificare, implementare și monitorizare a strategiei’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, pentru Jurnal Social.
Direcția generală pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune (DG EMPL) a Comisiei Europene efectuează în prezent o evaluare a eficacității, eficienței, relevanței, coerenței și valorii adăugate a strategiei europene pentru dizabilități (2010-2020). Evaluarea se referă la acțiuni la nivelul UE și la nivelul statelor membre. Evaluarea va ține cont de rezultatele anterioare și va trage concluzii relevante pentru a fi utilizate în elaborarea unei noi politici la nivelul UE referitoare la persoanele cu dizabilități.
ICF, în parteneriat cu Centrul European de Politică și Cercetare în Asistența Socială (Eurocentre), a câştigat contractul pentru studiul care susține evaluarea Comisiei, în aprilie 2019. Studiul este prevăzut să fie finalizat în februarie 2020.
În cadrul procesului de evaluare, se desfășoară o consultare publică deschisă pe internet de douăsprezece săptămâni. Aceasta se adresează tuturor părților interesate relevante, precum și cetățenilor UE în general. Consultarea publică deschisă se desfășoară prin instrumentele de sondaj UE și este disponibilă prin intermediul aplicației Vocea ta în Europa.
În cadrul studiului, experții care lucrează pentru consorțiu, ca membri ai echipei de bază sau ca experți naționali, vor contacta părțile interesate pentru a efectua interviuri sau pentru a colecta date. Experții vor realiza, de asemenea, interviuri semi-structurate cu părțile interesate relevante.
Focusul geografic al interviurilor va fi la nivelul UE sau la nivelul statelor membre.