Consiliul Național al Dizabilității din România a participat în data de 23 februarie, 2023, la o dezbatere cu privire la statutul de utilitate publică al organizațiilor non guvernamentale din România, organizată de Centrul pentru Legislație Nonprofit (CLNR).
Evenimentul a avut loc online și a reunit reprezentanți ai organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanți ai autorităţilor publice centrale relevante și membri din Parlamentul României.
Conform cercetării realizate de CLNR, privind barierele administrative în organizarea și funcționarea ONG-urilor din România, procedura de recunoaștere a organizațiilor neguvernamentale de către Guvernul României ca fiind de utilitate publică, este considerată lungă, excesiv de birocratică și lipsită de transparență. Mai mult, condițiile de acordare a statutului sunt adesea vag formulate și nu sunt neapărat relevante pentru a evidenția caracterul de utilitate publică al unei organizații. Dincolo de procedura anevoioasă de obținere a acestui statut, majoritatea organizațiilor neguvernamentale consideră că el nu oferă aproape niciun sprijin real pentru organizațiile care în dobândesc, având în vedere că legea prevede doar vocația generală a organizațiilor cu statut de utilitate publică la obținerea dreptului de folosință a unui bun public (sediu) și nu un drept concret.
În intervenția sa, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, doamna Daniela Tontsch, a propus eliminarea alineatului 2 din Art 45. din Ordonanța nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociații și fundații, care stipulează că „o federație poate fi recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă cel puțin două treimi din numărul asociațiilor și fundațiilor care o alcătuiesc sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”.
Condiționarea alineatului 2 al articolului 45 nu poate fi îndeplinită de către o federație, pentru că ar trebui să-și selecteze membrii în raport cu deținerea statutului de utilitate publică.
Sumarul cercetării realizate de Centrul pentru Legislație Nonprofit (CLNR) poate fi citit aici…