Consiliul Național al Dizabilității din România a solicitat președintelui României, domnul Klaus Iohannis, să supună Parlamentului ratificarea Protocolului opțional la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptat la New York de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 13 decembrie 2006 și semnat de România la 25 septembrie 2008.
În data de 26 septembrie 2007, România a semnat Convenția internațională privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de Parlament prin Legea nr. 221 din 11 noiembrie 2010. În ultimii 13 ani, întreaga legislație în materie din România s-a orientat după normele impuse de Convenție, cea mai recentă inițiativă fiind reorganizarea mecanismului de coordonare a implementării Convenției, care este asigurat, din anul 2020, de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Cu toate că România a semnat în data de 25 septembrie 2008 și Protocolul opțional la Convenție, acesta nu a fost ratificat până în prezent, după 16 ani, de Parlamentul României.
Potrivit art. 91 alin. (1) din Constituţia României, Preşedintele României este cel care încheie tratate în numele României şi le supune spre ratificare Parlamentului.
Majoritatea statelor din Uniunea Europeană l-au ratificat deja. În contextul actual, România nu dispune de niciun instrument pentru plângeri colective, iar Protocolul este considerat un instrument esențial pentru prevenirea încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Comments are closed.