26 august 2011
Proiectul cadru al legii Asistenței Sociale în România, adoptat de către Guvern și trimis către Parlament, încalcă drepturile persoanelor cu dizabilități, susține Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Potrivit președintelui CNDR, Radu Sergiu Ruba, în secțiunea 3 din capitolul IV al proiectului, persoana cu dizabilități (handicap) este tratată “ca o ființă umană neliberă, dependentă de familie și de intențiile protectoare confuze ale autorităților, fără mijloace de asigurare a propriei autonomii sau independențe”.
În opinia semnatarilor comunicatului de presă, indemnizația/alocația lunară pentru dizabilitate are o funcție social — integrativă, ea acordând cetățeanului în cauză șansa de a fi autonom, chiar independent în relație cu mediul social. ‘Absența indemnizației compensatorii lunare proiectează automat persoana în izolare, încurajează nemunca având efecte toxice, total contrarii obiectivului umanist general de inserție socio-profesională a persoanelor cu dizabilități’, se arată în comunicat.
“…În România, sistemul cooperației meșteșugărești în care erau încadrate numeroase persoane cu handicap a fost lăsat pradă falimentelor și jafurilor de tot felul, iar sub aspectul înnoirii formării profesionale și, pe cale de consecință a încadrării în muncă a acestor oameni, statul nu a făcut practic nimic. Parlamentul României nu a adoptat nici până astăzi, ca document distinct, de sine stătător, Directiva UE nr. 78/2000 de nondiscriminare la locul de muncă, un act care în întreaga UE încurajează ocuparea persoanelor cu dizabilități și adaptarea locului de muncă al acestora”, susține sursa citată.
CNDR mai afirmă că prezentul proiect de lege “aruncă” aproape toată responsabilitatea politicii și serviciilor față de persoana cu dizabilități pe umerii autorităților locale, dintre care “unele nu au resurse nici pentru plata utilităților proprii”.
“… Numărul semnificativ al cetățenilor României care dețin certificat de persoană cu handicap fără a fi eligibile pentru asta, a fost și este cauzat de funcționarea defectuoasă sau frauduloasă a instituțiilor și structurilor publice responsabile. Secțiunea dedicată asistenței sociale a persoanei cu dizabilități din acest proiect de lege elimină orice urmă de egalitate de șanse între aceste persoane și cetățenii României aflați în deplină validitate psiho-fizico-senzorială, reprezentând un act de discriminare revoltător și o tentativă de aservire a persoanelor cu dizabilități față de serviciile vagi sau inexistente ale autorităților și față de bunul plac al familiei”, afirmă conducerea CNDR.
Consiliul consideră că proiectul “încalcă flagrant” convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Reprezentanții CNDR solicită Guvernului României retragerea secțiunii 3 din capitolul IV al Proiectului legii cadru a Asistenței Sociale și avertizează că în cazul în care solicitarea nu va primi un răspuns favorabil din partea Executivului vor cere Parlamentul României respingerea secțiunii 3 din capitolul IV al Proiectului legii cadru a Asistenței Sociale. AGERPRES