Cu o zi înainte de Ziua Internațională a Femeii, vicepreședinta EDF, Ana Peláez Narváez, a dorit să conștientizeze publicul cu privire la drepturile femeilor cu dizabilități de a avea acces la justiție, în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, notează European Disability Forum – EDF.
Accesul la justiție continuă să fie interzis milioanelor de femei cu dizabilități din întreaga lume. Ele se confruntă cu tot felul de obstacole atunci când încearcă să își revendice drepturile în instanță. Există multe obstacole care continuă să împiedice femeile și fetele cu dizabilități să își activeze drepturile. Acestea variază de la barierele simbolice, cum ar fi stereotipurile negative care pătrund în activitatea tuturor practicanților implicați în sistemul justiției, la impedimente pur materiale și evidente legate de inaccesibilitatea mediului fizic și de comunicare. Aceste obstacole împiedică în mod sistematic femeile și fetele cu handicap să-și exercite acest drept fundamental.
,,Noi, femeile cu dizabilități – în jur de 49 de milioane în Europa și peste 600 de milioane în întreaga lume – știm foarte bine cum este să ne fie încălcate drepturile și să vedem cât de puțin se face sau nu se face nimic pentru a ne proteja drepturile”, a spus Ana Peláez Narváez, în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului.
Conform Organizației Națiunilor Unite, 1 din 5 femei din întreaga lume are o dizabilitate, iar prevalența dizabilității este mai mare la femei decât la bărbați (19,2% față de 12%). Cu toate acestea, femeile și fetele cu handicap rămân la marginea procesului de luare a deciziilor, a progresului și a egalității de gen.
Pentru o femeie cu dizabilități care este victima violenței în bază de gen, faptul de a-i ajunge cazul în instanță poate fi considerat o realizare majoră, deoarece sistemul, în general, tinde să nu aibă încredere în mărturiile ei, mai ales dacă femeia are o dizabilitatea intelectuală sau psihosocială sau se confruntă cu deficiențe de vedere și de auz. Există, de asemenea, o lipsă de accesibilitate în toate etapele pe care trebuie să le înfrunte femeile ce decid să raporteze cazurile, o lipsă de formare a practicanților atât femei, cât și bărbați în domeniu și, mai grav, un deficit de conștientizare în rândul multor femei cu handicap care sunt deținătoare de drepturi.
În plus, un fapt important de menționat este că mii de femei în prezent nu au capacitate juridică și, în consecință, nu au acces la justiție atunci când drepturile le sunt încălcate și au nevoie de un intermediar – un tutore – să facă acest lucru pentru ele. Așadar, acestea se află într-o situație extrem de vulnerabilă.
Cu ocazia zilei de 8 Martie, European Disability Forum a solicitat tuturor statelor membre UE să recunoască în mod public încălcările drepturilor femeilor cu dizabilități, prin sterilizare fără consimțământ în trecut și în prezent și să adopte măsuri pentru repararea daunelor cauzate de astfel de practici, care sunt contrare drepturilor omului.
Ziua Internațională a Femeii este o ocazie potrivită de a celebra ceea ce au realizat femeile în ultimii ani, precum și de a promova într-o măsură mai mare drepturile femeilor cu dizabilități.
European Disability Forum urează tuturor femeilor ,,La mulți ani!”