Cu ocazia Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene, Forumul European pentru Persoanele cu Dizabilități (EDF) și Österreichischer Behindertenrat au găzduit ,,Conferința privind statisticile și persoanele cu dizabilități din UE”.
Evenimentul, care a avut loc la 17 septembrie 2018, la Viena, și-a propus să familiarizeze persoanele cu dizabilități cu politicile UE. Aplicarea în Austria a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (UN CRPD) a fost discutată în paralel. În vederea unei mai bune implementări CRPD, accentul s-a pus pe utilizarea și producerea de statistici care conțin date solide, ceea ce va duce, pe termen lung, la elaborarea de politici bazate pe dovezi.
De asemenea, Conferința s-a axat pe persoanele cu dizabilități din UE, pe noii indicatori ai Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD-urilor) UE, pe tabloul de bord al Pilonului social și pe obiectivele Strategiei Europa 2020. Obiectivul principal a fost de a dezvolta capacitatea membrilor EDF și a participanților în scopul de a folosi și influența statisticile la nivel european și național pentru a promova CRPD și pentru a crea un dialog între DPO și experți din Eurostat, din mediul academic și pe plan internațional.
Această conferință a avut loc ca parte a consiliului EDF.
Deputatul Adam Kosa a ținut să transmit un mesaj virtual, extrem de puternic.
,, Cu toții suntem de accord că strângerea datelor privind persoanele cu dizabilități este extrem de importantă pentru modelarea politicilor viitoare. De asemenea, știm că în timp ce obiectivele sociale și de ocupare a forței de muncă devin din ce în mai proeminente pe agenda UE (Semestrul European, Pilonul Social, Tabloul de bord social), statisticele sociale privind persoanele și gospodăriile – care sunt fundamentale pentru a dezvolta și a monitoriza politicile adecvate din acest domeniu – sunt încă colectate pe baza unui număr de reglementări specifice domeniului separat și, prin urmare, este nevoie de a simplifica statisticile sociale europene colectate din eșantioane. Este important să facem procesul de colectare a datelor mai eficient și rezultatul statistic mai relevant”, a spus el.
Deputatul Adam Kosa a mai precizat că, în calitate de fost rapporteur alternativ privind Regulamentul Parlamentului și al Consiliului, a stabilit un cadru comun pentru statistici europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane (IESS). Noul Regulament cuprinde și optimizează 7 sondaje (anchete) existente în cadrul Sistemului Statistic European (ESS):
– Ancheta asupra forței de muncă (LFS)
– Statistica privind veniturile și condițiile de viață (SILC)
– Ancheta asupra educației adultului (AES)
– Ancheta europeană de sănătate prin intermediul interviului (EHIS)
– Ancheta privind utilizarea produselor TIC efectuată în rândul familiilor (ICT-hh)
– Ancheta privind utilizarea timpului (TUS)
– Ancheta privind bugetele de familie (HBS).
Comisia caută să stabilească un cadru flexibil și comun pentru colectarea unor astfel de date. IESS va sprijini în special Pilonul Social care necesită o bază solidă privind subiecte, precum inegalitățile, abilitățile, accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă pentru toți și cheltuielile privind protecția socială.