Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, Asociația Națională a Surzilor din România (A.N.S.R.) a împlinit 100 de ani de la înființare. Înființată în 1919, organizația reprezentativă a persoanelor deficiente de auz din țara noastră, recunoscută pe plan intern și internațional, a evoluat permanent de-a lungul unui secol, depășind numeroase obstacole și rezistând provocărilor politice și economice pentru a număra astăzi nu mai puțin de 37 de filiale.
„Acum 100 de ani, un grup de persoane surde a înființat Societatea Amicală a Surdo-Muților din România. Astăzi, un secol mai târziu, noi sărbătorim și rămânem recunoscători înaintașilor noștri. Asociația Surzilor este puternică, este recunoscută de autorități, are utilitate publică și va apăra permanent interesele surzilor. La ceas aniversar, urez tuturor la mulți ani, cu speranța că, împreună, vom lupta în continuare și vom păstra Asociația noastră iubită pentru urmașii noștri”, a declarat Mihail Grecu, Președintele A.N.S.R.
Pentru a celebra atingerea acestui reper istoric, în perioada 7-8 noiembrie 2019 au avut loc mai multe acțiuni în Capitală, la care au participat membri ai Asociației din întreaga țară. Pe data de 7 noiembrie, la sediul Primăriei Municipiului București, s-a organizat o conferință de presă. În cadrul acesteia, domnul Viceprimar Aurelian Bădulescu alături de dl. Marian Bumbar, Consilier General, și-au exprimat susținerea față de cauzele A.N.S.R., inclusiv în ceea ce privește proiectul de interpretare în limbaj mimico-gestual la distanță prin aplicația „Voci pentru Mâini”.
Ziua de vineri, 8 noiembrie, a fost dedicată principalelor activități de celebrare. Între orele 10-14, a avut loc „Marșul Mănușilor Albe”, la care au participat peste 600 de persoane surde, reprezentante ale tuturor filialelor. Deplasându-se pe traseul Universitate – Calea Victoriei – Piața Națiunile Unite – Parcul Izvor, participanții au urmărit să atragă atenția asupra faptului că, la nivel național, există aproximativ 23.000 de persoane surde care au aceleași drepturi în calitate de cetățeni și care reprezintă o comunitate deosebită, o minoritate cultural-lingvistică. „Marșul nostru nu are nicio apartenență politică. Dorim ca societatea să conștientizeze existența noastră. Suntem printre voi! Trăim alături de voi. Și noi mergem la muncă, avem familii, avem copii, conducem mașini, mergem în vacanță. Diferența este că nu auzim și comunicăm în limba noastră, a semnelor”, a transmis Elisabeta Paraschiv, Vicepreședintele A.N.S.R. La marș a participat și dl. Mihai Tomescu, Președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități și persoană nevăzătoare, în semn de solidariate și confirmare a bunei colaborări cu Asociația Surzilor de-a lungul anilor. Conducerea Asociației a mulțumit Jandarmeriei Române pentru buna desfășurare a acțiunii.
În aceeași zi, între orele 16-19, s-a pus în scenă spectacolul aniversar al Centenarului, în Aula Magna a Universității „Titu Maiorescu”, la care au participat 627 de spectatori. Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai mai multor organizații și instituții, precum: Administrația Prezidențială, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Consiliul Național al Dizabilității din România, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sectoarele 3 și 4, Liceul Tehnologic Special nr. 3, Școala pentru Deficienți de Auz „Sf. Maria”, Audionova, Fundația Orange, Asociația Surzilor din Republica Moldova. În cadrul spectacolului s-a realizat o prezentare de ansamblu a activităților Asociației de la înființare până în prezent, accentuând domeniile asupra cărora s-au concentrat cele mai multe eforturi: social, cultură, educație, limbaj mimico-gestual și sport. Între momentele însoțite de proiecții video s-au prezentat diferite numere de dans modern, dans popular, pantomimă și interpretare a muzicii. Finalul spectacolului i-a surprins pe toți celebrând, dansând și bucurându-se de un moment cu adevărat de istorie. Ziua de 8 noiembrie s-a încheiat cu o petrecere la Restaurantul Est din București, la care au participat peste 300 de membri.
Asociația Națională a Surzilor din România mulțumește tuturor filialelor care s-au implicat în organizarea evenimentului, precum și partenerilor și susținătorilor Centenarului: Primăria Municipiului București, Universitatea „Titu Maiorescu”, Jandarmeria Română, CA Immo, Audionova, CN Administrația Porturilor Maritime Constanța, Mastercard, Delgaz Grid, Rocotherm Radiators, Bursa Română de Mărfuri, McDonald’s, Zarea, Tint ‘n Print.
Asociația Națională a Surzillor din România este o organizație nonguvernamentală, independentă, non-profit, de utilitate publică, necondiționată politic și religios, care apără și promovează drepturile și interesele sociale, profesionale, culturale și educative ale persoanelor cu deficiențe de auz pentru incluziunea socială și egalizarea șanselor.