Fotografie realizată de Peter Klaus Tontsch
Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), în parteneriat cu Federația Sindrom Down din România și Fundația Star of Hope, a organizat Conferința Națională “CU NOI, NU PENTRU NOI!”, miercuri, 22 martie 2023, în intervalul orar 12.00 – 14.00. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională a României, sala de conferințe “Mircea Eliade”.
Au participat 150 de persoane din toată țara: reprezentanți ai Guvernului – miniștri și secretari de stat, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice, Institutului Român pentru Drepturile Omului, organizațiilor persoanelor cu dizabilități, organizațiilor de părinți ai persoanelor cu dizabilități.
La conferință a onorat invitația și Excelența Sa, doamna ambasador a Regatului Suediei, Therese Hyden. Obiectivul principal al Conferinței Naționale “CU NOI, NU PENTRU NOI!” a fost lansarea Federației Sindrom Down din România printr-o analiză a nevoilor specifice de abilitare și comunicare pe tot parcursul vieții persoanelor cu sindrom Down, cu identificarea provocărilor cu care se confruntă familiile acestora în acțiunile lor de construire a unor proiecte de viață sustenabile.
„Federația Sindrom Down din România este definiția lui ÎMPREUNĂ, este uniunea a 21 de asociații de profil de pe întreg teritoriul României, cu scopul de a crea o voce comună și unitară în ceea ce privește nevoile, abilitățile, drepturile, incluziunea socială și dezvoltarea armonioasă a persoanelor cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale. Mi se pare superb cum în tot demersul nostru organizațional avem și un strop de poetic. Dintre toate numerele posibile, 21 a fost cel câștigător pentru organizațiile fondatoare. 21, exact ca în Trisomia 21, supranumită și sindromul Down”, a subliniat Georgeta Bucur, președinta Federației Sindrom Down din România.
Organizatorii își propun dezvoltarea unor mecanisme de cooperare între autorități publice și ONG-uri, având ca scop incluziunea socială și dezvoltarea unor măsuri de protecție pentru persoanele cu sindrom Down și familiile acestora.
„Pentru mine este o reală bucurie să văd astăzi împreună sub acceași umbrelă mii de părinți ai copiilor cu Sindromul Down. Sunt mulți părinți care, în urmă cu 25 ani, nu întrezăreau nicio speranță pentru viitorul copiilor lor care erau excluși de la viața comunității. Mulțumirea cea mai mare este să văd astăzi că investiția pe care am făcut-o cu ajutorul Organizației Star of Hope Suedia, timp de 25 ani, în România pentru împuternicirea părinților, a adus multe roade, chiar dacă drumul nu a fost ușor. Cred cu tărie că prin vocea auzită a părinților, se poate face un mare pas pentru incluziunea socială a persoanelor cu sindromul Down, în România. La acest eveniment suntem onorați să o avem alături pe Excelența Sa, doamna ambasador a Regatului Suediei, Therese Hyden, care este un prieten al Fundației și apreciem toată implicarea în campaniile de conștientizare și respectare a drepturilor copilului cu dizabilități precum și încurajarea mamelor din Centrele Star of Hope Romania, pe tot parcursul mandatului domniei sale. Modelul suedez de intervenție a fost sursa noastră de inspirație, am învățat cum să ajutăm persoanele cu dizabilități să trăiască o viață demnă și cum să sensibilizăm comunitatea să creeze un cadru de înțelegere, nediscriminare și valorizare a ființei umane”, a declarat Aurora Vatamaniuc, președintele Executiv al Fundației Star of Hope România.
Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, doamna Daniela Tontsch, a mentionat că unul dintre principiile care stau la baza activităților CNDR este respectul pentru opinia şi diversitatea mişcării dizabilităţii.
„Lansarea Federației Sindrom Down din România este un motiv de speranță în ceea ce privește promovarea abilităților și conștientizarea nevoilor persoanelor diagnosticate cu Sindrom Down. Sunt persoane extrem de vulnerabile în afara cadrului familial. În spațiul public nu vedem niciodată persoane cu Sindrom Down neînsoțite, pentru că, de cele mai multe ori, sunt ținta ironiilor și a batjocurii, iar ele nu pot percepe aceste atitudini, nu pot identifica un potențial pericol. Locul lor este în societate, iar noi toți suntem obligați să prevenim atitudinile ostile din spațiul public. Susținem organizația nou înființată în atingerea obiectivelor propuse”, a adăugat Daniela Tontsch.
Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).
Vizionează albumul foto realizat de Peter Klaus Tontsch aici…