La solicitarea Asociației Nevăzătorilor din România, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a inițiat consultări cu membrii federației în urma propunerii, venite din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, de act normativ de modificare și completare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care vizează acordarea unor drepturi suplimentare, respectiv introducerea unui coeficient de solidaritate și introducerea unui punct de sprijin pentru persoanele care au lucrat în condiții de handicap, au îndeplinit stagiul de cotizare prevăzut de lege și ale căror pensii au fost diminuate cu procente cuprinse între 40% și 80%.
În timpul discuților, s-a ținut cont de declarațiile publice ale premierului Ciolacu, ale doamnei ministru Bucura Oprescu și ale reprezentanților CNPP, conform cărora Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii nu poate fi modificată mai devreme de 5 ani, de faptul că pensiile diminuate ale persoanelor cu handicap pensionate la limită de vârstă vor îngheța de anul viitor și de nivelul de trai scăzut al persoanelor cu dizabilități din România, astfel că o parte dintre participanți nu s-au putut opune aprobării propunerii de act normativ de modificare și completare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar altă parte a participanților s-au opus. În ceea ce privește continuarea demersurilor CNDR în vederea modificării Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, s-a adoptat o poziție unanimă.
Într-o democrație participativă, transparența și comunicarea cu toate părțile implicate sunt esențiale.
Ținând cont că sunt zece tipuri de handicap, iar în CNDR nu sunt membre organizațiile de pacienți cu boli rare, cancere, HIV/SIDA etc, iar acestea nu au fost consultate, în calitate de organizație reprezentativă, considerăm că este extrem de important să fie consultate toate persoanele vizate. CNDR va continua să promoveze dialogul între toate organizațiile și autoritățile guvernamentale, asigurându-se că toți cei afectați de modificările legislative au posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere.