Ziua Mondială a Sănătății este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din anul 1950 și reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra problemelor majore de sănătate.
În acest an, tema abordată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este: ,,Acces universal la serviciile de sănătate pentru toţi şi peste tot” (Universal Health Coverage: everyone, everywhere). Peste 80 de milioane de persoane cu dizabilități din Europa încă nu au posibilitatea de a beneficia în mod deplin de asistență medicală. Serviciile de sănătate de bună calitate nu reprezintă încă o realitate din cauza unei serii de probleme de la facilități inaccesibile la lipsa instruirii inadecvate a specialiștilor din domeniul sănătății și a factorilor de decizie din sfera sănătății publice.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Forumul European pentru Persoanele cu Dizabilități (EDF) solicită statelor membre ale UE să pună în aplicare politici care să permită tuturor accesul la servici de asistență medicală în aceleași condiții cu ceilalți.
Persoanele cu dizabilități au încă un acces mai redus la serviciile de sănătate decât media europeană. Este o chestiune de viață și de moarte: un studiu din Regatul Unit a afirmat că persoanele cu dizabilități de învățare au de patru ori mai multe șanse să moară de cauze care pot fi prevenite decât persoanele obișnuite.
Din punct de vedere politic, Uniunea Europeană și statele membre s-au angajat să ofere cele mai înalte standarde de asistență medicală persoanelor cu handicap, în mai multe moduri. Este un domeniu de acțiune în Strategia europeană pentru persoanele cu dizabilități, fiind explicit menționat în Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, ratificată de UE și de toate statele membre. Acesta este unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă pe care UE și le-a asumat. Însă, în realitate, multe aspecte încă împiedică persoanele cu dizabilități să aibă aceleași standarde la servicii de sănătate ca cetățeanul obișnuit. Multe facilități de asistență medicală nu sunt accesibile. Există o lipsă de informații accesibile și ușor de citit. Femeile cu dizabilități nu au acces la servicii ginecologice. De exemplu, acestea primesc mai puține investigații pentru depistarea cancerului de sân și de col uterin decât femeile fără dizabilități. Nu există o formare adecvată pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Persoanele cu dizabilități sunt încă tratate medical fără consimțământul lor liber și informat. Și încă suntem martori la tratamente discriminatorii împotriva persoanelor cu dizabilități de către furnizorii de asigurări de sănătate.
,,După atâtea promisiuni, a venit timpul ca UE și statele membre să pună în aplicare programele și resursele pentru a se asigura că toți europenii, inclusiv persoanele cu dizabilități, au cel mai înalt standard de îngrijire. Aceasta este o problemă de viață și de moarte pentru mulți oameni din Europa. Dar accesul la asistență medicală include o alegere liberă și informată: nici o persoană cu dizabilități nu ar trebui să fie nevoită să aibă un tratament pe care ea nu l-a ales”, a declarat președintele EDF, Yannis Vardakstanis.
Aceste diferențe încă costă vieți. Din acest motiv, EDF solicită Uniunii Europene și statelor membre:
Să asigure accesul egal la servicii de sănătate persoanelor cu dizabilități, cum ar fi îngrijirea stomatologică și oculară, sănătatea maternală, a reproducerii și sexuală etc., precum și la serviciile de asistență medicală specifice persoanelor cu handicap, inclusiv telemedicina;
Să se asigure că persoanele cu dizabilități care călătoresc într-un alt stat membru al UE se pot baza pe un pachet european de beneficii transfrontaliere ce permite rambursarea integrală a costurilor asistenței medicale în mod egal ca și alte persoane.
Să promoveze elaborarea de orientări privind consimțământul liber și informat și instruirea profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la conștientizarea handicapului și asigurarea unui loc rezonabil de cazare.
Să se asigure că serviciile de sănătate digitală, precum și dispozitivele și serviciile de sănătate mobile sunt pe deplin accesibile și în siguranță pentru utilizatorii cu dizabilități, membrii familiei, asistenții personali și personalul medical.
Să dezvolte campanii de prevenire și de promovare a sănătății în formate accesibile, cu eforturi deosebite pentru a ajunge la grupuri specifice de persoane cu handicap care se confruntă cu probleme evidente în materie de sănătate, cum ar fi femeile cu handicap și persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.