Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a organizat vineri, 10 noiembrie 2023, Gala „Cultivăm valori!”, eveniment la care au participat persoane cu dizabilități care excelează în diverse domenii, precum și persoane care contribuie la promovarea valorilor din comunitatea celor cu dizabilități.
Evenimentul a avut loc în București, Strada Oltețului, nr. 30, Parc Studențesc Tei, Velveto sala Ronda, Sector 2.
Prin organizarea Galei „Cultivăm valori!”, Consiliul pune accent pe sprijinirea și crearea vieții persoanelor cu dizabilități prin sensibilizare și conștientizare: crește nivelul de conștientizare și educă publicul cu privire la provocările, nevoile și reușitele persoanelor cu dizabilități. Astfel, contribuie la eliminarea stereotipurilor și la promovarea unei societăți mai incluzive.
În cadrul evenimentului au fost promovate valori și principii comune împărtășite în comunitatea persoanelor cu dizabilități: drepturile la educație și muncă; egalitatea; empatia și compasiunea; respectul pentru autonomie; stabilitatea emoțională; libertatea personală; comunicarea eficientă; creativitatea, valoare ce dezvoltă exprimarea prin artă, muzică, literatură sau alte forme de exprimare artistică; dezvoltarea personală; incluziunea în deciziile politice; promovarea respectului pentru limbajul și terminologia corectă; independența în transport; dreptul la autodeterminare; solidaritatea cu alte grupuri marginalizate; participarea activă în comunitate; solidaritatea cu alți membri ai comunității persoanelor cu dizabilități; promovarea accesibilității în turism.
Evenimentul a reunit 300 de participanți: persoane cu dizabilități, aparținători, angajatori, oameni de cultură, decidenți, oameni politici etc.
În cadrul Galei „Cultivăm Valori”, au fost premiate persoane cu dizabilități care excelează în diferite domenii, care lucrează, angajatori ai persoanelor cu dizabilități, decidenți, precum și alte persoane care sunt preocupate de incluziunea persoanelor cu dizabilități.
Organizatorii au alocat un număr de locuri care au fost ocupate de oameni valoroși, care și-au dorit să cunoască comunitatea persoanelor cu dizabilități. Ei consideră că incluziunea socială n-ar mai fi atât de anevoioasă dacă competențele persoanelor cu dizabilități ar fi cunoscute.
În deschiderea Galei „Cultivăm Valori”, doamna Daniela TONTSCH, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, a mulțumit celor prezenți la eveniment, subliniind importanța de a crește comunitatea, prin cultivarea valorilor comune.
,,Vă mulțumesc pentru că ne onorați cu prezența dumneavoastră la Gala ,,Cultivăm valori”.
Am fost întrebată care au fost criteriile pe care am făcut invitațiile le gală. Ei bine, cu 99% dintre dumneavoastră am interacționat în cadrul unor activități profesionale în acest an. Pot să spun despre fiecare în cadrul cărei activități am interacționat și ce rezultate au decurs. Eu am ales numele galei, la care țin în mod deosebit. Cultivăm valori este o metaforă care semnifică valorile noastre comune: educația, munca, profesionalismul, cultura, sportul și, totodată, semnifică rolul fiecăruia dintre cei prezenți aici de a-i motiva pe cei din jur să le urmeze exemplul.
Noi, cei de la CNDR, am organizat nenumărate evenimente la care au participat persoane cu dizabilități care excelează în domenii variate. De fiecare dată ne revendicam drepturile și ne scăpa esențialul: acela de a ne bucura de ceea ce realizăm în plan personal și profesional. Așa s-a conturat dorința de a organiza această gală. Ne propunem să creștem comunitatea de la an la an. Putem să facem asta doar cu susținerea dvs.
Vă mulțumesc încă de pe acum și nu uitați că sunteți un element fundamental al unui sistem de valori solid!”, a declarat Daniela Tontsch.
Gala „Cultivăm Valori” a cuprins următoarele secțiuni: elevi determinați; studenți determinați; angajatori; profesioniști; educație; cultură; sport; agenți de schimbare.
La Secțiunea – Elevi determinați s-a acordat Diplomă de excelență pentru capacitatea remarcabilă de a persevera în fața obstacolelor, adaptabilitate și determinare, pentru că îi motivează pe cei din jur prin exemplul propriu, următorilor elevi/următoarelor eleve: Dobre Nikolas Adrian, Andra Dincă , Iosif Cristina Gabriela, Croitoru Alexandru, Emanuel Ion, Tudor Mihăiță Ionuț.
La Secțiunea – Studenți determinați s-a acordat Diplomă de excelență pentru capacitatea remarcabilă de a persevera în fața obstacolelor, adaptabilitate și determinare, pentru că îi motivează pe cei din jur prin exemplul propriu, următorilor studenți/următoarelor studente: Viviana Andreea Căldare, Alberta Moșneguțu (alias Lorelai), Andreea Nicoleta Radu, Anis Ali, Stan Ovidiu Marin, Andrei Neagu.
La Secțiunea – Angajatori li s-a acordat Diplomă de excelență domnilor: Bogdan Șovar, Director General, Owner, Managing Partner la Tiger Security și Marian Coman, fondatorul Framinor Serv.
La Secțiunea – Profesioniști li s-a acordat Diplomă de excelență lui Rădulescu Dragoș – Alexandru, Danielei Diculescu, Ioanei Daniela Nuță, Alexandrei Gabriela Frâncu, lui Cătălin Peter, Marius Stratulat, Ion Adrian Mihalcea, Laurei Știfter, Irina Crocker și Iuliei Florescu.
De asemenea, li s-a acordat Diplomă de excelență domnilor parlamentari: Dan Cristian Popescu, Cristian Ghica, Silvia Dinică, Monica Cristina Anisie, Felicia Akkaya, Adrian Axinia și domnului Jean Badea, subprefectul capitalei, pentru că au acceptat invitația Consiliului Național al Dizabilității din România de a participa la discuții informale. Pentru implicarea directă în dialogurile strategice ale CNDR și în garantarea unei reprezentări directe a persoanelor cu dizabilități în procesul de elaborare a politicilor. Pentru că au amplificat vocea persoanelor cu dizabilități și au îmbrățișat valorile noastre comune, îndreptate către respect, egalitate şi incluziune.
La Secțiunea – Educație i s-a acordat Diplomă de excelență doamnei Adela Hanafi.
La Secțiunea – Cultură li s-a acordat Diplomă de excelență domnului Costel Pîrnău și Trupei Thetis a Asociației Nevăzătorilor Constanța.
La Secțiunea – Sport li s-a acordat Diplomă de excelență doamnei Irina Văcărean și domnilor Dacian Pribeanu și Alexandru BOLOGA.
La Secțiunea – Agenți de schimbare li s-a acordat Diplomă de excelență lui Marius și Dorina Hămbășan pentru rolurile de agent de schimbare și de promotor al protejării și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate.
De asemenea, în cadrul aceleiași secțiuni li s-a acordat Diplomă de excelență următorilor agenți de schimbare: Elena Năstase, Arabela Acălinei, Maria Teodorescu, Doina Băceanu, Izabela Dumitru, Lenuța Gustă, Ovidiu Milian, Sorin Țața, Mihai Bursuc, Laurențiu Lazăr, Anis Ali, formați în cadrul proiectului „Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene – DREE”, pentru rolurile de agent de schimbare și de promotor al protejării și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană.
În cadrul Galei ,,Cultivăm valori”, Consiliul Național al Dizabilității din Romania a oferit titlul de Brand Ambassador domnului Dinu Maxer pentru că îmbrățișează valorile persoanelor cu dizabilități, îndreptate către respect, egalitate și incluziune.
Sponsorul principal al evenimentului a fost VELVETO. Alți sponsori au fost: SMS TICKETING, ABILITY HUB, ARENA EVENTS, FUNDAȚIA ASSA, ASOCIAȚIA FUNRAISING PARMAFOOD, LEMON BOX,FUNDAȚIA DAN CRISTIAN POPESCU, HOTEL INTERNAȚIONAL BUCHAREST.
Patricia Croitoru, PR-ul companiei Horeca Venue, respectiv al Complexului de Evenimente Velveto, gazda Galei „Cultivăm valori!”, a declarat: ,,Dați-mi voie să încep prin a felicita, pentru o astfel de inițiativă, Consiliul Național al Dizabilității din România, felicitări, în special doamnei președintă Daniela Tontsch, cea căreia îi datorăm cu toții mulțumiri pentru ideea de a organiza această minunată GALĂ!
Felicitări, de asemenea, tuturor sponsorilor care s-au alăturat acestui eveniment, felicitări angajatorilor prezenți în această seară și invitaților din sfera politică și administrativă!
Este o reală onoare pentru mine să particip la acest eveniment atât ca gazdă, cât și ca invitată.
Tema este una extrem de generoasă și, mai ales, sensibilă. Îmi doresc ca această gală să aducă bucurie în sufletele voastre, proiecte și oportunități minunate în viitor.
Gala „Cultivăm valori!” este pentru dvs., pentru reușitele dvs., dar și pentru conștientizarea și educarea societății să devină mai incluzivă în ceea ce privește persoanele cu dizabilități.
De aceea, compania noastra s-a alăturat acestui proiect al doamnei președintă Daniela Tonsch și, cu siguranță, și în viitor ne vom implica în astfel de acțiuni care vin în sprijinul dvs.
Activând în Industria Ospitalității suntem încântați să vă avem astăzi ca oaspeți și vă oferim cu drag serviciile noastre. Așa cum am comunicat și doamnei președintă, suntem deschiși ca angajatori să primim în compania noastră persoane din rândul dvs., care își doresc să dezvolte o carieră în domeniul Horeca.
Nu în ultimul rând, vă felicităm pe toți cei prezenți pentru realizările voastre și pentru entuziasmul cu care promovați și creșteți valori!
Anna Akhalkatsi, Manager de Ţară pentru România în cadrul Băncii Mondiale, a declarat: ,,Stimați parteneri și dragă audiență,
Sunt onorată să particip la această Gală. Acest eveniment este important pentru o Românie mai incluzivă și prosperă.
Misiunea Băncii Mondiale este să ajute țările să reducă sărăcia și să crească nivelul de prosperitate pe o planetă locuibilă. Această misiune ghidează și activitatea noastră în România. Obiectivul nostru aici este să creștem capacitatea administrației publice de a sprijini o dezvoltare economică axată pe oameni, incluziune socială și creșterea bunăstării pentru fiecare cetățean.
De asemenea, sprijinim o dezvoltare durabilă și rezilientă la șocuri. Dar oamenii sunt cei mai importanți. Din acest motiv, domeniul protecției sociale este unul în care lucrăm cu Guvernul României, societatea civilă și alți parteneri pentru a gîndi măsuri de sprijin adecvate pentru persoanele expuse unor riscuri sociale și economice, inclusiv persoanele cu dizabilități.
Sprijinul nostru a contribuit la realizarea a trei lucruri importante:
Unu, o nouă strategie privind drepturile persoanelor cu dizabilități pentru «O Românie echitabilă».
Doi, un ghid ce sprijină activitățile de reducere a numărului de persoane care trăiesc în instituții și le ajută să trăiască independent, în comunitate.
Trei, o nouă metodologie de evaluare a dizabilității aliniată la standardele internaționale.
Recomandările Băncii Mondiale sunt rezultatul colaborării cu persoane cu dizabilități, conform principiului «nimic pentru noi, fără noi». Cred cu tărie în acest lucru, atât din perspectivă morală, dar și din experiența mea personală. Deși trăiește în altă țară, nepotul meu este un membru al comunității persoanelor cu dizabilități. Am observat în propria mea familie cât de important este ca persoanele cu dizabilități să aibă parte de servicii publice gândite și pentru ele, de infrastructură adecvată în comunitate și de sprijin ca să trăiască în demnitate, să lucreze și să se bucure de o viață bună alături de cei din jur.
În activitatea noastră în acest domeniu, în România, am lucrat nu doar cu persoane cu dizabilități dar și cu specialiști din toate serviciile relevante din aproape toate județele din România – în total peste 300 de specialiști și beneficiari.
Încurajăm Guvernul României să continue dialogul și colaborarea și să implementeze reforme curajoase și eficiente pentru «O Românie echitabilă»”
Puteți afla mai multe informați despre Gala ,,Cultivăm valori!”, accesând pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553317656160