8 august 2016
Consiliul Național al Dizabilității din România face apel către guvernanți, doamna Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, și premierul României, Dacian Cioloș, să revină la forma inițială a articolului 284, din Codul Fiscal, alin. 1,2,3,4,5.
Coeficientul de sărăcie pentru persoanele cu dizabilități este cu 70% mai ridicat decât media, persoanele cu dizabilități supraviețuind practic sub limita sărăciei.
În articolul 284 din vechiul Cod Fiscal, în vigoare până la 31 decembrie 2015, în alineatele 4 și 5 se menționează că “Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren […] nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat și de persoanele încadrate în gradul I de invaliditate” și (5) “În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deținut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietățile deținute în comun de soți.”
Eliminarea sintagmei proprietate deținută “în comun de soți”, din articolul mai sus menționat, a dus la eliminarea noțiunii de familie, ceea ce înseamnă că soțul, respectiv soția persoanei cu dizabilități au pierdut dreptul de a fi scutiți de impozit.
Precizările Ministerului Finanțelor Publice (MFP), potrivit cărora actualul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost elaborat de Guvernul anterior, în vreme ce actualul Guvern, prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 cu modificările și completările ulterioare, doar a clarificat noțiunea bunurilor aflate în coproprietate pentru care se acordă scutire de impozit, și “nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilități fiscale sau să impună alte taxe și impozite” nu trebuie să reprezinte o scuză neputincioasă, în spatele căreia să se mențină prevederi care vor afecta viața persoanelor cu dizabilități.
“Dorim să le reamintim doamnei Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, și premierului Dacian Cioloș că venitul persoanelor cu dizabilități este extrem de scăzut, iar impozitarea pe cotă-parte afectează bugetul familiei acestora, buget care de cele mai multe ori nu asigură nici minimul de existență. Situația de față a creat și mai multă îngrijorare în rândul persoanelor cu dizabilități. Dacă Guvernul anterior a făcut o greșeală, prin care sunt, din nou, sacrificate persoanele cu dizabilități, sperăm ca actualul Guvern să o repare, nu să o accepte și să o mențină”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.
Despre Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR)
Membru cu drepturi depline al Forumului European al Dizabilității, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) este vocea unică a dizabilității în România, format din federații și organizații reprezentative la nivel național pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
CNDR are misiunea de a apăra și promova drepturile și interesele legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilități din România.
Scopul CNDR este de a promova interesele private sau de grup ale tuturor persoanelor cu dizabilități din România și de a le proteja toate drepturile, în conformitate cu prevederile Convenției ONU, ale Declarației Universale a drepturilor omului, cu Regulile Standard privind Egalizarea Șanselor pentru Persoanele cu Dizabilități, Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului, Declarația de la Madrid și a tuturor celorlalte documente internaționale din domeniul dizabilității.
Informare AGERPRES