Premierul României, domnul Ludovic Orban, doamna Violeta Alexandru, ministrul Muncii și doamna Mădălina Turza, președinta ANDPDCA, au onorat invitația Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR) de a participa la prezentarea proiectului „Ability HUB“, în cadrul unei vizite de lucru.
Respectarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități are ca scop promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Se urmărește, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare asupra beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al vieții: politice, sociale, economice și culturale.
„Astăzi e Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități și, într-un fel, mi-a venit că o mănușă invitația dumneavoastră de a da un semnal către toată societatea românească de deschidere, înțelegere și susținere a persoanelor cu dizabilități. Ei fac parte din societate. Pentru mine e foarte important ca oamenii să înțeleagă problemele diferite pe care le au aceste persoane. Cel mai important pentru mine este să respingem orice politică de marginalizare, de scoatere în afara vieții sociale. Sunt adeptul unei politici de incluziune, de căutare a unui drum în viață pentru fiecare persoană.
Ceea ce faceți astăzi, practic dezvoltați abilități și încercați să creați posibilitatea unor oameni să facă lucruri utile și să aibă o șansa să se integreze și pe piață muncii și în viață socială, mi se pare lăudabil. Atât eu ca persoană, cât și Guvernul, susținem acest lucru. Identificarea problemelor fiecărei persoane cu dizabilități și gândirea unui program de abilitare, de reducere a consecințelor dizabilității este foarte important. Le urez la mulți ani persoanelor cu dizabilități și îi asigur de atenția și grija mea”, a subliniat Ludovic Orban, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității din România.
Consiliul Național al Dizabilității din România, a adus în atenția invitaților rezultatele programului Ability HUB – Integrarea pe piața muncii a peste 300 de persoane cu dizabilități și menținerea acestora activi, prin dezvoltarea unui sistem de mediere complex și eficient.
Modelul dezvoltat de echipa Ability HUB este unic în România, în primul rând prin faptul că un număr mare de persoane cu dizabilități au șansa la o viață profesională activă și stabilesc premisele unei interacțiuni sociale, aspecte total absente, sau slab susținute prin multiple alte măsuri pe care noi le-am urmărit în desfășurare, atât la inițiativa statului, cât și a altor organizații.
Dana Nuță, inițiatoarea proiectului Ability HUB a detaliat etapele dezvoltate și rezultatele obținute până acum: ,,Programul este finanțat 100% din fonduri private, prin prestarea serviciilor de mediere, astfel echipa Ability HUB identifică angajatori deschiși să integreze persoane cu dizabilități în rândul angajaților proprii și demarează cu aceștia procese complexe de adaptare: pornim de la evaluarea locurilor vacante și analiza fișelor de post, ajustăm cerințele angajatorilor astfel încât joburile să poată fi realizate de persoane cu dizabilități, pregătim echipele de lucru care vor colabora direct cu personalul cu dizabilități, pentru o abordare informată și echilibrată a modalitaților de colaborare.
Persoanele cu dizabilități petrec între 6 și 12 luni în ”simulatoare de joburi”, unde sunt pregătiți pentru a prelua responsabilități specifice și punctuale. Pe durata de organizare a simulatoarelor de joburi, persoanele cu dizabilități sunt angajații companiilor care decid să investească în diversitatea echipelor cu care colaborează, dar își desfășoară activitatea împreună cu echipele specializate de pregătire și adaptare.
Prin acest program, au fost pregătite și plasate, în ultimii 3 ani, peste 300 de persoane cu dizabilități, doar la nivel de București, în programele pilot. Dintre aceștia, peste 200 sunt încă activi și angajați în prezent.
Poate pare puțin acest rezultat, de 200-250 persoane cu dizabilități care au un loc de muncă prin intermediul acestui demers, dar dacă ne gândim la OUG 60/2017, care a desființat unitățile protejate autorizate și a lăsat fără loc de muncă peste 2000 de persoane cu dizabilități, la nivel național, aș spune că noi am re-echilibrat balanța cu un procent de 10% – mai precis, am re-creat 10% din locurile de muncă dispărute peste noapte, în septembrie 2017, așadar, este un rezultat notabil.
În prezent, am dezvoltat un sistem eficient de a ajunge la persoanele cu dizabilități, cu drept de muncă, întrucât ei nu sunt încă prezenți pe site-uri de joburi, iar majoritatea nu au curajul de a aplica la un anunț de angajare – în principal, pentru că, așa cum menționam, au nevoie de un proces responsabil de adaptare și de o perioadă de acomodare, pe care, angajatorii care accepta această categorie de personal în echipele proprii, și-o asumă.
La acest moment, avem înregistrate în programele de consiliere peste 2000 de persoane cu dizabilități, la nivel național, care și-ar dori să ocupe un loc de muncă adaptat, dacă ar fi pregătiți pentru preluarea responsabilităților specifice. Ne propunem, prin parteneriate cu companii care au capacitatea de a integra persoane cu dizabilități la nivel național, să susținem acest proces anevoios dar, totuși, vital, credem noi, atât în contextul actual al crizei forței de muncă, cât și al necesității de a contribui la o politica socială de incluziune eficientă la nivelul țării noastre.”
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a tras un semnal de alarmă cu privire la modificarea în defavoarea copiilor și adulților cu handicap a unor articole din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, respectiv, Art. 58 a fost modificat de Articolul III din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 9 din 19 februarie 2019, rezultatul fiind eliminarea procentului de 100% la creșterea alocațiilor copiilor cu dizabilități, iar începând din 1 ianuarie 2018 conform Ordonanței de Urgență (OUG nr. 60/2017 care modifică Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, la baza modului de calcul a prestației sociale, acordată persoanelor cu dizabilități, este ISR (Indicatorul Social de Referință) și nu Indicele Prețului de Consum (IPC), anterior acestei date. În repetate rânduri CNDR a atras atenția autoritățior publice că nivelul cuantumului prestației sociale în plată nu acoperă nici 10% din nevoile persoanelor cu dizabilități și menține procesul de marginalizare socială al acestora.
Persoanele cu dizabilități se confruntă cu probleme în ceea ce privește accesul la sănătate, de ani de zile nu au fost incluse în contractul cadru diferite dispozitive extrem de importante în meținerea sănătății pacienților cu incontinență urinară.
Nu în ultimul rând, Daniela Tontsch a tras un semnal de alarmă privind neconstituționalitatea dispozițiilor art. 90, alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii și nemulțumirea pensionarilor cu handicap grav și accentuat, pensionați la limită de vârstă, în urma înlocuirii, în defavoarea lor, a formulei de calcul a pensiilor în Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Toți pensionarii la limită de vârstă cu handicap grav sau accentuat vor fi afectați negativ de noua formulă de calcul a pensiilor, pensiile acestora vor fi cu 50% mai mici după recalculare.
Stagiile reduse de o treime din stagiile complete de cotizare, cuprinse între 10-11 ani și 8 luni, la handicap grav și două treimi, adică 15-23 ani și 6 luni au fost considerate stagii complete de cotizare în legislația de până acum (Legea 57/1992, Legea 19/ 2000, Legea 263/ 2010) și au stat la baza calculului punctajului mediu anual. În legea nouă a pensiilor V.P.R-ul a fost stabilit prin raportarea la un stagiu de 25 de ani.