„Să cunoști lumea” este un proiect artistic multidisciplinar inițiat de Vanner Collective și realizat în parteneriat cu Consiliul Național al Dizabilității din România.

„Să cunoști lumea” este un proiect de intervenție culturală ce își propune promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a toleranței și a diversității prin abordări interdisciplinare. Evidențiind rolul artei în abordarea temelor sociale și culturale urgente, proiectul devine un manifest pentru o societate mai incluzivă și empatică.

Să cunoști lumea a reunit sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

Proiectul „Să cunoști lumea” a fost inspirat în parte de activitatea marelui sculptor Constantin Brâncuși, însă dezideratul principal este explorarea potențialului creativ al persoanelor cu dizabilități și integrarea lor într-o narațiune mai largă a artei contemporane, asigurându-le astfel o platformă de expresie și de auto-descoperire.

Expoziția „Să cunosti lumea” a putut fi văzută, de-a lungul a trei luni, în patru spații artisitic-culturale din București: Muzeul Național al Țăranului Român, Combinatul Fondului Plastic, Galateca, Foaierul Media al Teatrului Național București.

Proiectul „Să cunoști lumea” invită la reflecție asupra rolului artei în abordarea temelor sociale și culturale urgente, cum ar fi acceptarea diversității și combaterea stigmatizării, devenind un manifest pentru o societate mai incluzivă și empatică, recunoscând totodată modul în care rădăcinile culturale cele mai profunde pot constitui o bază minunată pentru un discurs adaptat obiectivelor și priorităților contemporane.

„Proiectul propune ca arta vizuală să întărească legătura dintre tradiție și accesul la cultură. Intenționăm să inițiem un proces de destigmatizare, de schimbare a prejudecății dintre oamenii «normali» și oamenii «cu probleme». Suntem făcuți din același material și avem dreptul să ne bucurăm de cultură în egală măsură, ba mai mult, dorim ca oamenii cu dizabilități să devină parte integrantă și să dobândească o voce prin intermediul acestui proiect.” – Alina Rotaru, artist fotograf.

„Pentru că pune în focus frumusețea și superputerile persoanelor cu dizabilități, cred că [expoziția] poate schimba percepții și paradigme, poate duce mai departe vocile persoanelor cu dizabilități și a celor implicați în proiect, poate crește încrederea în ei și într-o societate mai incluzivă. Și poate dezvolta în fiecare dintre noi un grad sporit de empatie și o grijă pentru ceea ce ne înconjoară și, nu în ultimul rând, ne poate îndrepta privirea atât către interior, cât și către lumea largă și frumusețea ei.” – Denisa Nicolae, cofondator Vanner Collectiv, curator al proiectului.

Întrebată cum a fost să lucreze în cadrul proiectului „Să cunoști lumea”, artista Cristina Milea a răspuns:

„Universul fotografic este creat de Alina Rotaru, pe mine m-a invitat să găsesc o nouă formă de expresie inspirată din Masa tăcerii și de acolo am pornit la o nouă temă: cum ar fi să privim tăcerea ca pe o formă de comunicare? Și am invitat alte două materiale, organisme vii cu care să colaborăm pentru crearea acestui suport, la propriu, într-o formă ciclică precum inelele unui copac și, ajungând la subiectul copac, una din sursele de inspirație a fost Banyan, printre puținele specii de copaci care au rădăcini de sus în jos, ceea ce în plan social s-ar traduce că în afara acestei gândiri arborescente ierarhice în care sistemul de valori se întâmplă de la rădăcină spre vârf, acest copac ne demonstrează că perfecțiunea se poate arăta și în alte feluri. Și în momentul în care căutăm forme de acceptare, de incluziune și de perfecțiune în afara celor care ne-au fost predate, ne dăm seama cât de minunată și cât de diversă este lumea.”

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, menționează că proiectul „Să cunoști lumea” este inovativ, prin acordarea persoanelor cu dizabilități a privilegiului de a fi modele, transformate în opere de artă de Alina Rotaru.

„Din primul moment în care Alina Rotaru m-a contactat și a început să descrie cum vede proiectul, am simțit că avem o conexiune intuitivă. Printre altele, am avut sarcina să propun cele 10 modele. Am ales persoane cu vârste diferite, profesii diferite, pasiuni diferite, domiciliate în județe diferite. Toate sunt active profesional și sunt surse de inspirație pentru cei din jur. Fiecare a acceptat să facă parte din proiect știind că am același rol ca ei în proiect. Partea interesantă este că toți au corespuns viziunii Alinei, iar eu nicio secundă nu m-am gândit să suplimentez numărul celor pe care urma să-i propun, în caz că ceva n-ar fi funcționat. La ședințele foto am fost captivați de concept și ne-am admirat reciproc curajul transmis prin mesajul: suntem perfecți în imperfecțiunea noastră.

Am așteptat cu emoție fiecare vernisaj al proiectului „Să cunoști lumea” – instalație fotografică produsă de Vanner Collective. Cu siguranță vizitatorii au simțit profunzimea perfecțiunii, frumuseții, divinului și puterii umane de exprimare.

Mulțumesc artiștilor fără de care proiectul n-ar fi putut fi realizat: Costel Pîrnău, Roxana Irimia, Petre Epure, Elena Besnea, Magdalena Câmpeanu, Lorelai Moșneguțu, Andra Iacov, SorinȚața, Diana Dumitru!

Țin să subliniez că a existat interes din partea persoanelor cu dizabilități față de atelierele interdisciplinare, respectiv de dezvoltare personală prin tehnici teatrale, art-therapy, educație vizuală și psiho-relațională. Recent vorbeam cu două participante la ateliere, care mi-au spus că au căpătat curaj și dorința de a participa la viața socială, după ședințele din cadrul atelierelor. Alte persoane au întrebat dacă există posibilitatea de a continua activitatea din cadrul atelierelor”, a declarat Daniela Tontsch.

Alte informații:

Să cunoști lumea este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Fotografie și concept: Alina Rotaru
Instalație sculpturală: Cristina Milea
Video: George Rotaru și Cristi Oprea
Curator: Denisa Nicolae

Artiști: Costel Pîrnău, Roxana Irimia, Daniela Tontsch, Elena Besnea, Petru Epure, Sorin Țața, Magdalena Câmpeanu, Lorelei Moșneguțu, Andra Iacov, Diana Dumitru.

Instalația fotografică „Să cunoști lumea” are ca punct de inspirație opera lui Constantin Brâncuși și a fost expusă la:

Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român, între 1 – 14 august 2024.

16-30 septembrie Arcub

15-27 octombrie Galateca

1-10 noiembrie The Institute – Combinatul Fondului Plastic

Despre Vanner Collective:

Vanner Collective este un colectiv de creatori din România. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, ne implicăm în creșterea gradului de conștientizare și ne dorim ca publicul să devină parte din comunitatea noastră, a celor aflați într-un proces continuu de descoperire și redescoperire.

Misiunea asociației Vanner Collective este de a apropia produsul cultural și lumea creatorilor de publicul din România, prin crearea unor medii colaborative și participative, multi și interdisciplinare. Demersurile asociației conțin o puternică componentă educativă și de creștere, precum și o componentă itinerantă a proiectelor ce deschide dialoguri cu comunitățile în care ajunge, invitând la chestionare și introspecție. 

 

 

Comments are closed.