Mandatul de a lua în considerare nevoile persoanelor cu dizabilități
Uniunea Europeană (UE ) ia măsuri importante pentru a se asigura că ajutorul umanitar finanțat de UE ajunge la persoanele cu handicap, informează EDF.
Persoanele cu dizabilități aflate în situații de criză umanitară se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește obținerea unor servicii de bază, cum ar fi alimentația, apa, salubritatea, locuința, educația și protecția siguranței.
În cadrul celei de-a patra ediții a Parlamentului European al Persoanelor cu Dizabilități, din 6 decembrie 2017, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a anunțat o serie de măsuri care ar îmbunătăți considerabil accesul la asistența umanitară la nivel mondial pentru persoanele cu handicap.
Persoanele cu dizabilități se numără printre cele mai vulnerabile grupuri în situațiile umanitare. Cu toate acestea, ele sunt printre cele mai neglijate categorii sociale, în parte datorită cunoștințelor insuficiente privind includerea persoanelor cu handicap și a lipsei de standarde clare în ceea ce privește modul de desfășurare a acțiunilor umanitare incluzive.
Comisarul Stylianides a subliniat faptul că persoanele cu dizabilități suferă în mod disproporționat în situații de criză. Din păcate, acestea nu pot accesa serviciile de bază oferite de organizațiile umanitare.
,,Actorii din domeniul ajutorului umanitar se consultă uneori cu organizațiile persoanelor cu dizabilități, însă nu pot considera că putem contribui și direct la operațiunile umanitare. La urma urmei, noi știm ce înseamnă a trăi cu un handicap și de ce avem nevoie. Acest lucru trebuie să se schimbe. Nimic despre noi, fără noi”, a declarat președintele EDF, Yannis Vardakastanis.
Aproximativ 15 la suta din populația lumii – sau una din şapte persoane – trăiește cu o formă de dizabilitate mare în situ. Probabil că această cifră să fie chiar mai mare în situații de urgență din cauza unor conflicte sau a unor accidente legate de dezastre, precum și a lipsei serviciilor de sănătate și de alte servicii. În viitorul apropiat, dizabilitatea va deveni o provocare tot mai serioasă la nivel mondial.
Comisarul Stylianides a anunțat că începând cu anul 2018, cererile de propuneri din partea agenției umanitare a Comisiei Europene (ECHO), care finanțează operațiunile organizațiilor umanitare pe teren, vor scoate în evidență faptul că solicitanții trebuie să includă persoanele cu dizabilități în acțiunile lor. În plus, ECHO va elabora standarde pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap în toate proiectele finanțate de UE. Comisarul Stylianides a promis, de asemenea, să consulte persoanele cu dizabilități și organizațiile lor reprezentative în conceperea și realizarea acestor inițiative, în conformitate cu principiul ,,Nimic despre noi, fără noi”.
,,Acesta este un adevărat punct de cotitură în eforturile globale de ,,a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Shantha Rau Barriga, Director pentru Drepturile Persoanelor cu Handicap la Human Rights Watch. ,,Dacă UE va face aceste schimbări, ar putea îmbunătăți viața a milioane de oameni cu dizabilități, care au nevoie de ajutor în situații de urgență din întreaga lume”.
UE are o responsabilitate clară de a include persoanele cu handicap în operațiunile umanitare pe care le finanțează. Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), ratificată de UE, impune Uniunii Europene să asigure protecția și siguranța persoanelor cu dizabilități în situații de risc și de urgență umanitară, fără discriminare. În plus, UE a aprobat Carta privind includerea persoanelor cu handicap în acțiunile umanitare, făcând angajamentul de a elimina discriminarea persoanelor cu dizabilități în ceea ce privește programarea și politica ajutorului și de a se asigura că acestea au acces la ajutoare și servicii.
În timp ce guvernele, donatorii și agențiile de ajutorare sunt copleșite de numeroasele priorități concurente în situații de urgență, nevoile și preocupările persoanelor cu handicap pot și ar trebui abordate încă de la etapa de planificare, au declarat EDF, Human Rights Watch și Consiliul Norvegian pentru Refugiați. Aceasta ar trebui să includă asigurarea că lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar, pacificatorii și autoritățile locale și naționale sunt sensibili la drepturile și nevoile de protecție a persoanelor cu dizabilități și să consolideze capacitatea și competențele lucrătorilor de a identifica și include persoanele cu handicap în sistemele de pregătire, cât și în cele care vizează răspunsul la situații de urgență.
,,Ca unul dintre cei mai mari donatori umanitari din lume, UE are un potențial enorm de a-și presa partenerii de implementare pentru a include persoanele cu dizabilități în activitățile lor și a deveni lider în ceea ce privește includerea persoanelor cu handicap în spațiul umanitar”, a declarat Edouard Rodier, director al Consiliului Norvegian pentru Refugiați. ,,Facem apel la toate organismele donatoare să urmeze exemplul ECHO și să se asigure că nevoile persoanelor cu dizabilități, în situații de criză, nu mai sunt trecute cu vederea”.
Știre redactată de Lavinia Elena Niculicea